Wil je genieten van het comfort en de functionaliteit van een inloopdouche in je badkamer? Een professionele installatiedienst kan moeiteloos een inloopdouche in je nieuwe of bestaande badkamer plaatsen. Deskundige vakmensen zorgen voor een vlotte en efficiënte installatie, zodat je snel kunt genieten van de voordelen van je nieuwe inloopdouche.
Doe inspiratie op
Als je toe bent aan vernieuwing van je badkamer of doucheruimte die je eerst het best voldoende inspiratie op via het internet of in een showroom in jouw buurt. De moderne douche biedt niet alleen meer bewegingsruimte, maar zorgt ook voor een luxueuze uitstraling in je badkamer. Laat je voldoende informeren over de mogelijkheden. Je kan opteren voor een plaatsing van een inloopdouche met glazen spatwand of een douchecabine.
Hoe kies je de perfecte inloopdouche?
Vooraleer je overgaat tot de effectieve plaatsing, denk dan eerst goed na over onze tips:
- Wat is de beschikbare ruimte in mijn badkamer en hoeveel personen zullen de inloopdouche gebruiken? Aan de hand van de beschikbare ruimte en personen, kan je een bepaalde afmeting kiezen.
- Ga je voor een totaal nieuwe plaatsing of wens je een badkamerrenovatie te doen? Bij een renovatie van een badkamer kan je kiezen voor een totaal nieuwe plaatsing of voor de vervanging van een bad of bestaande douche. Bij een renovatie hou je het best rekening met de bestaande afvoer(en) en kan je deze behouden. Plaats je een inloopdouche in een nieuwbouw, dan kies je op voorhand de plaats van de afvoer en toevoer van sanitair water.
- Aan de hand van de plaats, kies je een bepaald model of ontwerp. Je kan kiezen tussen vrijstaande inloopdouche, een inloopdouche in een hoek of in een nis. De plaats zal grotendeels het ontwerp en model bepalen.
- Nu je zeker bent van de plaats & ontwerp, kan je kiezen welke onderdelen je wenst. Hierbij moet je de douchevloer kiezen. Beperk je je tot standaard afmetingen dan kan je opteren voor een inloopdouche met douchebak. Wens je liever een grote inloopdouche met speciale vorm, dan opteer je het best voor een inloopdouche met vloertegels. Hou er rekening mee dat jouw vloer antislip is.
- Vervolgens kies je het soort douchewand. Om spatwater en warmteverlies tegen te houden, opteer je het best voor de plaatsing van een glazen spatwand. Deze kan vrijstaand of in (een) hoek(en) geplaatst worden, zoals een douchecabine. Je kan kiezen tussen een aantal soorten glas. Ten slotte kies je de afwerking van de douchemuur. Hier kan je kiezen tussen kunststof wandplaten of muurtegels in natuursteen of keramisch.
- Nu je de plaats, ontwerp, vloer en wanden bepaald hebt, kies je het sanitair zoals de afvoergoot (bij inloopdouches met vloertegels), douchestang, douchekop, handdouche, kraan (mengkraan of thermostatisch)… Kies bij voorkeur het sanitair dat past bij jouw bestaande badkamermeubelen.
- Ten slotte kan je een aantal optionele elementen toevoegen die de veiligheid zal verhogen, zoals een handgreep, inklapbaar zitje, led-verlichting, paniekknop… Dergelijke opties zorgen ervoor dat veilig douchen mogelijk wordt.
Stappenplan plaatsing inloopdouche in bestaande badkamer
Om een inloopdouche te plaatsen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je de inloopdouche met glazen spatwand kunt plaatsen.
1. Voorbereidende werken
Eerst en vooral moet je nagaan of er voldoende ruimte is om de inloopdouche te plaatsen. De minimale afmeting van een inloopdouche is 80×80 cm voor een hoekopstelling. Meet de beschikbare ruimte nauwkeurig op en teken een schets van de indeling van de douche in de badkamer. Het is ook belangrijk om te controleren of er een afvoer in de vloer zit. Is dat niet het geval, dan moet je de afvoer aanleggen.
2. Afbraak van bestaande vloerbekleding
Vervolgens kun je beginnen met het afbreken van de bestaande vloerbekleding. Haal alle tegels of andere materialen weg tot op de betonnen ondergrond. Zorg dat de ondergrond egaal is en vrij is van lijm- of voegresten. Als er nog oude leidingen liggen, dan kun je die ook meteen verwijderen.
3. Plaatsen van de afvoer
Om het water goed af te kunnen voeren, is het plaatsen van een afvoer essentieel. Maak een gat in de vloer op de plaats waar je de afvoer wilt hebben. Gebruik vervolgens een PVC-buis om het afvoerkanaal aan te leggen en verbind deze met de bestaande riolering.
4. Plaatsen van de douchebak
De volgende stap is het plaatsen van de douchebak. Kies voor een stevige en waterdichte bak die goed aansluit op de afvoer. Plaats de bak op de juiste plek en controleer of deze waterpas staat. Breng dan kit aan rond de randen van de douchebak, zodat er geen water kan weglekken. Werk je met een tegelvloer, zorg dan dat je de afvoergoot juist plaatst.
5. Glazen spatwand
De glazen spatwand is niet alleen een mooie toevoeging aan je douche, maar zorgt ook voor een bescherming tegen opspattend water. Meet eerst nauwkeurig op hoe groot de glazen wand moet zijn. Bestel dan een glazen paneel op maat en bevestig deze stevig aan de muur. Je kunt ervoor kiezen om de wand te laten rusten op de douchebak of om hem vrij te laten staan.
6. Plaatsen van de douchewand
Om de inloopdouche af te sluiten tegen vocht, plaats je een afwerking in de vorm van kunststof platen, composiet, tegels of mortex. Ook hier is het van belang om nauwkeurig te meten en een wand op maat te bestellen. Bevestig de wand stevig aan de muur en laat hem rusten op de douchebak. Zorg dat de wand goed aansluit op de spatwand, zodat er geen water tussen kan komen.
7. Sanitair
Om je douche helemaal af te maken, kun je nog kiezen voor extra sanitair zoals een regendoucheset. Installeer de doucheset op de juiste hoogte en zorg dat het water goed wordt verdeeld over de douche. Let erop dat de kraan niet te dichtbij de wand zit, zodat je er goed bij kunt.
8. Afwerking
Tot slot is het belangrijk om de douche goed af te werken. Kit alle naden en kieren af met waterbestendige siliconenkit. Controleer ook nogmaals of de douchebak waterpas staat en dat er geen lekkages zijn. Als alles goed is afgewerkt, kun je de nieuwe vloerbekleding leggen en genieten van je nieuwe inloopdouche met glazen spatwand.
Hoeveel kost de plaatsing van een inloopdouche?
Je dient te rekenen op een gemiddelde kost van €3.500 voor de plaatsing van een nieuwe inloopdouche. Er zijn een aantal criteria die de prijzen zullen bepalen. Wens je een bestaand bad of douchecabine te laten vervangen door een inloopdouche, hou dan rekening met extra renovatiewerken waardoor de kosten kunnen oplopen. Vraag altijd eerst een prijsofferte aan vooraleer je start met de werken. Wist je dat je in bepaalde gevallen kan rekenen op een premie? Klik hier voor een overzicht.
Inloopdouche zelf plaatsen of door een vakman?
Handige harry’s zijn zeker in staat om zelf een inloopdouche te plaatsen, maar je moet wel kennis hebben van vloer- en tegelwerken, sanitaire installatie en dichtingswerken. Het grote probleem is de waterdichtheid garanderen om lekkages en schimmelvorming te voorkomen. Je dient voldoende kennis te hebben om een correcte plaatsing en montage van de cabine te garanderen. Ben je niet zeker, ga dan in zee met een badkamerspecialist.
Conclusie
Een inloopdouche met glazen spatwand is een mooie en praktische toevoeging aan je badkamer. Met de juiste stappen en voorbereiding is het plaatsen van deze douche goed te doen. Zorg dat je nauwkeurig meet en gebruik maakt van goede materialen. Als je alles goed afwerkt, heb je straks jarenlang plezier van je nieuwe instapdouche.